Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Lions for Lambs



Sodanvastainen ja yhteiskuntakriittinen leffa, joka on tehty 2000-luvulla, on mielestäni melkoinen harvinaisuus Hollywoodissa. 9/11 ja siitä seuranneet sodat tekivät Yhdysvalloista toisinajattelua suvaitsemattoman maan, jossa patriotismi löi läpi kuin 50-luvulla ja tukahdutti kritiikin leimaamalla sen epäisänmaalliseksi. Siksi Lions for Lambs onkin virkistä poikkeus.

Presidentin pr-päällikkö ja senaattori Jasper Irving (Tom Cruise) kutsuu toimittaja Janine Rothin (Meryl Streep) toimistoonsa keskustellakseen uusista suunnitelmista, joilla Afganistanin sota voitetaan. Samaan aikaan Afganistanissa Usan armeijan erikoisjoukot valmistautuvat siirtymään uuteen kohteeseen tarkoituksena ottaa hallintaan Talebanin miehittämä alue. Samaan aikaa yliopiston professori Stephen Malley (Robert Redford) pyytää luennoilta lintsannutta opiskelijaa puhutteluun kansliaan.

Nämä kolme tarinaa kietoutuvat toisiinsa ja tuovat kolme erilaista näkökulmaa samaan tapahtumaan: Afganistanin sotaan. Miten sota sai alkunsa? Missä tehtiin virheitä? Kuka on oikeassa? Miksi Talebanit taistelevat edelleen vastaan? Ja ennen kaikkea, kuka tästä kaikesta hyötyy? Kysymykset jäävät ilmaan ja katsojan pohdittavaksi. Pidän tästä antaa ymmärtää muttei ymmärrä antaa –asenteesta. Liian usein tämän aihepiirin Hollywood-tuotokset ovat valmiiksi pureskeltua propagandaa.

Robert Redford tuntuu vilpittömästi olevan pienen ihmisen asialla. Hän itse yliopiston professorina yrittää saada oppilaitaan ajattelemaan itsenäisesti. Mutta aina tämä itsenäinen ajattelu ei johda siihen, mihin professori tähtää: etteivät uudet sukupolvet tekisi samoja virheitä kuin hänen sukupolvi. Yhtä kaikki, professori kunnioittaa yksilöiden ratkaisuja. Hän toteaakin itse, että on parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä mitään. Koska juuri mitään tekemättömään sukupolveen politiikassa valtaa pitävät luottavat ja tekevät itse mitä haluavat. Ilman että kukaan laittaa hanttiin.

Usa 2007
Ohjaus: Robert Redford
Käsikirjoitus: Matthew Michael Carnahan
Pääosissa: Robert Redford, Tom Cruise, Meryl Streep, Michael Pe’na, Derek Luke, Andrew Garfield


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti