Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

torstai 23. lokakuuta 2014

Inside Llewyn DavisSanottakoon heti aluksi, että olen Coenin veljesten fani. Joten jos et ole pitänyt aikaisemmin heidän leffoistaan, voit jättää tämän katsomatta, ottaa arvostelusta yhden tähden pois tai jotain. Omapahan on häviösi.

Folk-muusikko Llewyn Davisin (Oscar Isaac) elämä on tuuliajolla. Hänellä ei ole kotia, vaan yöpaikka vaihtuu kaverien sohvista juna-aseman odotussaliin ja autonpenkkeihin. Llewyn elämässä on tapahtunut tragedia, joka väijyy herkän taiteilijan takaraivossa eikä jätä rauhaan. Herkkä taiteilija on tosin vähän kaunisteltu ilmaisu. Llewyn on, ystävän sanoin, Kuningas Midaksen idiootti veli, jonka jäljiltä jää vain paskaa.

Kuten aina, Coenin veljekset marssittavat valkokankaalle toinen toistaan herkullisempia hahmoja. Jo pelkästään ne tekevät elokuvasta nautittavan. Kun lisäksi näennäisen juonettoman elokuvan pinnan alla kulkee yllätyksellinen juonikuvio, on lopputulos täydellinen. Komediaa ei alleviivata, vaan staattiset hetket rikotaan absurdeilla tapahtumilla, jotka saavat nauramaan ääneen.

Koska pidän Coenin leffoista ja tiedän, ettei juonikuvioita voi arvata etukäteen, pystyn jättämään ennakkoarvailut seuraavasta hetkestä syrjään ja nauttimaan menosta. Katsojalle heitetään täkyjä ja vihjeitä, jotka 99,9 % leffoissa vievät tiettyyn suuntaan. Mutta ei Coenien kertomuksissa. Kerta toisensa jälkeen katsojaa narutetaan ja viedään poluille, joissa kukaan ei aikaisemmin ole kulkenut. Sen Ethan ja Joel osaavat paremmin kuin kukaan toinen nykyohjaaja.

John Goodman tekee sivuroolin äreänä vanhana miehenä. Huikea hahmo. Kissaihmisille elokuva tarjoaa myös hauskoja paloja, kun Llewyn seikkailee kaupungilla ystävänsä kissa kainalossa. Miksi? Ota selvää ja käy katsomassa.

USA, 2013
Ohjaus: Ethan & Joel Coen
Käsikirjoitus: Ethan & Joel Coen
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti