Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

The Grand Budapest Hotel



Vielä parikymmentä vuotta sitten olin Wes Craven fani. Nyt olen Wes Anderson fani. Aika ja ikä tekevät tehtävänsä.

Ralph Fiennes on Gustave H, suuren Grand Budapest Hotellin vastaanottovirkailija 1930-luvun kuvitteellisessa Eurooppalaisessa valtiossa, joka elää alkavan maailmansodan varjossa. Nuori Zero Moustafa (Toni Revolori) saa paikan hotellin piccolona ja sattumien summa tekee nuoresta miehestä yllättäen Gustave H:n oikean käden. Kun leskirouva Madame D (Tilda Swinton) kuolee, Gustave ja Zero joutuvat testamentin laukaisemalle tapahtumasarjalle, joka vie heitä vastustamattomasti kohti tuntematonta loppuratkaisua.

Kuten Andersonin elokuvissa aina, roolihahmot ovat omituisia ja sympaattisia. Dialogi on hassua eikä kukaan hymyile. Koska absurdit tilanteet tulevat katsojan eteen varoittamatta, pitää olla hereillä huomatakseen kummallisen huumorin. Kelkkailua jäisillä rinteillä, pako vankilasta vartiohuoneen läpi ja suuseksiä harrastavat… No jääköön paljastamatta. Komediaa ei alleviivata vaan luotetaan katsojan havaintokykyyn. Ja mikäs sen hauskempaa kun tulee olo, että pitää sanoa vieruskaverille ääneen: Huomasitko tuon!

Wes Andersonin leffassa on huikea määrä tähtiä, jotka saattavat vilahtaa ruudussa vain vajaan minuutin mittaisessa sivu-sivuroolissa: Bill Murray, Harvey Keitel, Owen Wilson jne. Varsinaisissa sivurooleissa nähdään sellaisia nimiä kuin Edward Norton, F. Murray Abraham, Jude Law, Willem Dafoe, Jeff Goldblum… Anderson on luonut itselleen statuksen, joka imee Hollywood –staroja puoleensa. Jopa pienen pieni esiintyminen hänen elokuvassaan on maineen arvoinen. Tästä syntyykin elokuvaan mukava lisämauste kun yrittää bongata, ketä erilaisten tekopartojen ja –viiksien taakse piiloutuu.

Hauska ja lämminhenkinen leffa. Kannattaa katsoa.

Usa 2014
Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus: Stefan Zweig, Wes Anderson

Pääosissa: Ralph Fiennes, Toni Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti