Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

tiistai 6. toukokuuta 2014

Mud



Ihan ok. Yhdyn kaverini leffan jälkeiseen kommenttiin. Mud on ihan ok elokuva ja se kannattaa katsoa. Matthew McConaughey on loistava nimiroolissaan hieman yksinkertaisena Mudina, joka on leiriytynyt jokisuiston saareen ilman mitään nykyajan mukavuuksia. Ainoa suoja on puunlatvuksiin tulva-aikaan juuttunut vene, joka toimii kuin puumajana.

Kaksi poikaa törmää Mudiin saarella ja tästä alkaa pikku hiljaa avautuva tarina, joka vie katsojan perheriitojen, henkilökohtaisten kaunojen, mustasukkaisuuden, petoksen ja rikoksen syövereihin. Pojat ovat juuri murrosiän kynnyksellä ja seikkailu houkuttaa heitä. Varsinkin, kun tarinaan liittyy salaperäinen blondi.

Mud kuljettaa tarinaa rauhalliseen tahtiin ja samalla näytetään poikien kotioloja. Tarinan kehyksenä on joki ja sen varrella asuvat ihmiset. Jokiveneet toimivat koteina köyhille ja erakoituneille hahmoille, joille elämä näyttäytyy yhtä likaisena ja harmaana kuin jokivesi. Toinen pojista kohtaa ensirakkauden ja peilaa omat romanttiset haaveensa toisiin. Hetken maailma on ruusunpunainen, muuttuakseen vain verenpunaiseksi.

Minulle henkilökohtaisesti elokuvan heikkous oli kuitenkin päätähdet McConaughey ja Reese Witherspoon. Kun näyttämö on muuten karu ja elämänhajuinen, nämä Hollywood-tähdet rikkovat väkisinkin illuusion. Vähän nimettömämmät näyttelijät olisivat voineet tuoda tarinaan uuden ulottuvuuden. Nyt on jo alusta asti selvää, että vaikka Mud on likainen ja karkea, hän on pohjimmiltaan hyvä mies. Totta kai, hänhän on Matthew McConaughey! Ja vaikka Reese Witherspoon on vaarallisen oloinen vamppi, hänen rinnassaan sykkii oikea sydän. Nämä ennalta arvattavuudet söivät osittain elokuvanautintoani.

Mutta hyvin he näyttelevät, ei siinä mitään. Ja ymmärrän kyllä roolituksen. Jos teatteriin tulee pelkkiä pariskuntia ja Matthew riisuu paitansa on varmaa, että puolet yleisöstä pitää näkemästään.

USA, 2013
Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols
Pääosissa: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan, Jacob Lofland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti