Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

torstai 19. marraskuuta 2015

IdaAnna (Agata Trzebuchowska) elää puolalaisessa nunnaluostarissa hiljaista nuoren nunnakokelaan elämää ja valmistautuu antamaan ikuisen uskollisuus –ja siveyslupauksen Jumalalle. Ennen tärkeää siunaustilaisuutta luostarin johtajattarella on hänelle yllättävä uutinen. Hänet lähetetään matkalle ulkomaailmaan tapaamaan ainoaa elossa olevaa sukulaista, Wanda-tätiä (Agata Kulesza), joka on viimein suostunut ottamaan hänet vastaan. Hämmentynyt Anna lähtee matkaan vastahakoisesti.

Tädillä on hänelle uutinen, joka kääntää Annan maailman ylösalaisin: Annan oikea nimi on Ida ja hän on juutalainen. Idan vanhemmat ovat tuhoutuneet sodan melskeessä ja suvusta vain täti on jäänyt eloon. He päättävät lähteä kahdestaan maaseudulle Idan entiseen kotikylään ottamaan selvää, mitä Idan vanhemmille on tapahtunut. Molemmat ovat haudanneet asian, toinen tarkoituksella ja toinen tietämättään. Ida turvautuu matkalla Jumalaan, kun taas täti turruttaa itsensä alkoholilla ja maallisilla iloilla. Voidakseen lopullisesti haudata menneet, he joutuvat kaivautumaan syvälle toisen maailmansodan aikaisiin kauheuksiin.

Ida on pienimuotoinen, mustavalkoinen draama. Mutta tarina ei ole mustavalkoinen. 60-luvun Puola tuntuu autenttiselle vanhoine autoineen, sisällä tupakoivine ihmisineen ja ankeine maaseutuineen. Ihmisiä ahdistavat lähimenneisyyden kauheudet ja uuden kommunistisen järjestelmän totalitaarisuus. Mutta kaikesta huolimatta ihmiset nauravat, laulavat, tanssivat ja rakastavat. Tämä hämmentävä ristiriita saa Idan uskon horjumaan. Ennen matkalle lähtöä täti varoittaa häntä: Entäpä jos huomaat, että jumalaa ei olekaan?

Ida sai kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta vieraskielisestä elokuvasta ja parhaasta kuvauksesta. Elokuva palkittiin parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Baftalla.

Puola, Tanska, 2013
Ohjaus: Pawel Pawlikowski
Käsikirjoitus: Rebecca Lenkiewicz, Pawel Pawlikowski
Pääosissa: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti