Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

BorgmanVaroitus: tämä leffa-arvio ei sisällä tarpeeksi juonipaljastuksia, joten joudut katsomaan elokuvan itse.

Borgman on resuinen kulkuri, joka häädetään metsäkuopastaan pakosalle sivistyksen pariin. Hän saapuu keskiluokkaisen hollantilaisperheen ovelle kerjäämään pääsyä suihkuun. Tilanne kärjistyy ja perheen isä reagoi väkivaltaisesti. Rouvaa resupekka käy sääliksi ja hän päättää auttaa tätä mieheltään salaa. Tässä kohtaa Arnold Schwarzenegger sanoisi: Big mistake.

Perheellä näyttää olevan kaikki kohdallaan: iso omakotitalo, kolme lasta, au pair, oma puutarha ja puutarhuri. Mutta kulissien sisällä on ristiriitoja, joihin Borgman päättää iskeä. Näennäisen avuton kulkuri on kuin riidankylväjä helvetistä. Oudot ja ahdistavat tapahtumat seuraavat toisiaan, lapset käyttäytyvät oudosti eikä perheen äiti aina erota unta todellisuudesta. Taloa liepeillä liikkuu hämäräperäisiä hahmoja ja kuolema seuraa heidän kannoillaan.

Painakaa nimi Alex van Warmerdam mieleen. Realistinen kuvaus sekoitettuna yliluonnollisiin tapahtumiin on piristävää katsottavaa. Ohjaaja ei selitä mitään, vaan antaa raaka-aineet katsojalle ja antaa tämän leipoa oman teoriansa. Yhdysvalloissa tähän ei uskalla muut kuin David Lynch. Toivon, ettei tästä tehdä valmiiksi pureskeltua Hollywood versiota. En tahdo hampurilaisateriaa, vaan säilytän oman tulkintani Borgmanista. Suosittelen teille samaa.

Hollanti, Belgia, Tanska, 2013
Ohjaus ja käsikirjoitus: Alex van Warmerdam
Pääosissa: Jan Bijvoet, Hadewych Minis

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti