Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

tiistai 6. toukokuuta 2014

Eyes Wide Shut

Katsoin (jälleen kerran) tämän 1999 valmistuneen elokuvallisen mestariteoksen ja mietin, mikä siinä oikein koukuttaa. Kuten hyvissä elokuvissa yleensä, tästäkin löytää asioita, joita edellisillä katsontakerroilla ei ole huomannut.

Stanley Kubricin viimeiseksi elokuvaksi jäänyt Eyes Wide Shut kertoo avioparin (Tom Cruise ja Nicole Kidman) kriisistä. Elokuvan alku sujuu rennoissa merkeissä, johon särön lyö juhlissa sattunut vakava sairauskohtaus, jota Tom Cruisen esittämä tohtori joutuu hoitamaan. Samaan aikaa vaimoa liehittelee tanssilattialla satunnainen ihailija. Kaikki tämä kuitataan avioparin huvittuneella naljailulla lakanoiden välissä.

Vakavammaksi tilanne muuttuu, kun vaimo kertoo miehelleen seksifantasioistaan. Tohtori, joka suhtautuu hyvin järkiperäisesti ja maanläheisesti avioliittoonsa, joutuu yllättäen valtavan mustasukkaisuuden puuskan valtaan. Vaikka vaimo ei ole varsinaisesti pettänyt häntä, päättää mies kuitenkin kostaa. Alkaa outo, unenomainen matka kaupungin yöhön, jossa Cruisen henkilöhahmon miehisyyttä koetellaan ja murennetaan kohtaus kohtaukselta. Mutta mikä on totta, ja mikä tapahtuu vain tohtorin mielessä? Se jää katsojan päätettäväksi.

Hieno, hidastempoinen ja ajatuksia herättävä leffa. Tempo on jopa niin hidas, että ensimmäisellä kerralla se saattaa kyllästyttää ja tuskastuttaa aika ajoin. Kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen ja antaa tarinan viedä loppuun. Kaikella on syyt ja seurauksensa, niin irralliselle kuin tapahtumat elokuvassa vaikuttavatkin. Leffassa kiehtoo myös sen hyvin toteutettu valaistus, joka lisää tarinan mielikuvituksellisuutta ja mystisyyttä. Musiikki luo dramaattisiin jaksoihin pinnan alla kytevää pelkoa ja kauhua. Cruise ja Kidman olivat elokuvan tekoaikoina aviopari, mikä näkyy hyvin heidän yhteisissä kohtauksissa. Leffan aviopari on uskottaja ja todentuntuinen. Tom Cruisen hahmo joutuu maksamaan tekojensa seurauksista, enemmän kuin hän olisi arvannutkaan.

Iso-Britannia, Yhdysvallat 1999

Ohjaaja: Stanley Kubrick
Käsikirjoitus: Arthur Schnitzler, Stanley Kubrick, Frederick Raphael
Pääosissa: Tom Cruise, Nicole Kidman



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti