Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

torstai 6. marraskuuta 2014

Only Lovers Left Alive


Aika ajoin tulee elokuva, joka tuo jotain uutta genreensä ja päivittää vanhan formaatin nykypäivään. Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive tekee tämän vampyyrileffoille.

2000-luku ei ole vampyyreillekään ruusuilla tanssimista. Verinarkkarien on pakko saada päivittäinen (tai öinen) veriannoksensa mutta samalla pitää varoa, ettei valtaväestö pääse heidän jäljilleen. Nykyaika tekee elämästä sekä vaikean että helpon: Kurkkuja ei voi avata kuten aikaisemmilla vuosisadoilla mutta rahalla saa mitä vain. Myös verta.

Adam (Tom Hiddleston) ja Eve (Tilda Swinton) elävät eri puolilla maapalloa. Heitä yhdistää kaksi asiaa: He ovat vampyyreja sekä rakastavaisia vuosisatojen takaa. Adam asuu Detroitissa, tekee musiikkia ja voi taloudellisesti hyvin mutta henkisesti huonosti. Eve on asettunut Marokkoon ja pitää matalaa profiilia. Kun Adam ja Eve keskustelevat puhelimessa Evelle tulee selväksi, että on aika lähteä Adamin luokse. Jälleen kerran.

Tarina on synkkä ja kunnioittaa vampyyrielokuvien lainalaisuuksia. Vampyyrit valvovat öisin, elävät ikuisesti, juovat verta eivätkä seurustele valtaväestön kanssa. Tämän perustuksen päälle Jarmusch on luonut virkistävän näkökulman ikuisen elämän toisesta puolesta. Entäpä, kun kaikki on nähty ja koettu? Mitä jos elämä ikuisessa pimeydessä ja yksinäisyydessä vuosisadasta toiseen alkaa käydä psyykeen päälle? Olisiko kuolema sittenkin parempi vaihtoehto?

Jarmusch on älykkö ja hänen tarinassaan viljellään viitteitä vampyyrien aikaisemmin tuntemiin historiallisiin henkilöihin kuten Shakespeare, Newton, Tesla, Einstein jne. Loistavia oivalluksia siitä, mitä kaikkea ikuisesti elävä vampyyri on ehtinyt elämänsä aikana tekemään, näkemään ja kokemaan. Adamin soittama grungeblues (kirjoittajan oma määritelmä) kuulostaa hyvälle ja sopii hyvin synkkään teemaan. Musiikista täydet pisteet.

Tämä elokuva ei ole Twilight tai Dracula. Adamin ja Even elämä kulkee rauhallisella tempolla ja välillä jopa arkisesti, omalla omituisella tavallaan. Tarinaan ilmestyvät henkilöt luovat uusia jännitteitä ja sitten päästään itse asiaan. Mitään gorepornoa ja hurmejuhlaa on kuitenkin turha odottaa. Nämä vampyyrit elävät sentään sivistynyttä 2000-lukua.

USA, 2013
Ohjaus: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Anton Yelchin, John Hurt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti