Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

torstai 5. helmikuuta 2015

Tracks1975 nuori nainen, Robyn Davidson, päätti kulkea Australian halki jalan. Matkaa kertyi 3200 kilometriä ja matkaseurana hänellä oli kolme kamelia ja koira. Tämä tarina on tosi.

Tracks on erittäin hieno elokuva. Toivottavasti katsot sen isolta valkokankaalta tai ainakin isotuumaiselta taulu-tv:ltä. Australian karu ja kaunis luonto pääsee isolla ruudulla parhaiten oikeuksiinsa. Tarina on hienovarainen kasvukertomus naisesta, joka kovien kokemusten jälkeen haluaa tehdä jotain, mitä sydän sanoo. Robyn raataa maatilalla ja opettelee hoitamaan ja kouluttamaan kameleita. Viimein hän tarjoaa matkakertomusta yksinoikeudella National Geographic -lehdelle. Sponsorituella matka järjestyy, mutta siitä tulee jotain aivan muuta kuin Robyn oli odottanut.

Robyn saa pian lempinimen Kamelinainen ja koko Australia seuraa hänen taivallustaan. Hänen motiivejaan valotetaan matkan varrella mutta valmiiksi pureskeltuja vastauksia elokuva ei lähde tarjoamaan. Katsoja saa itse tulkita tapahtumat, mikä on virkistävää. Lehti lähettää reportterin, joka seuraa Robynin matkaa ja käy samalla hänen hermoille. Kaikki Robynin ympärillä ovat reissusta enemmän huolissaan kuin hän itse. Niinpä vaarat pääsevät yllättämään juuri silloin, kun hän niitä vähiten odottaa.

Elokuva herätti halun tehdä jotain samanlaista. Tehdä fyysisesti vaativa matka, jonka aikana pääsee matkustamaan syvälle omaan sielunmaisemaan. En tosin lähtisi patikoimaan Australian halki, vaikka maisemat olivatkin upeita. Elokuvassa tuli hyvin esille ihmiselon kummallisuus: Me olemme tämän pallon ainoa laji, joka tietoisesti koettelee rajojaan ja lähtee paikkoihin, joissa saattaa odottaa kuolema. Kaikki muut lajit etsivät itselleen optimaalisia elinoloja elämiseen ja lisääntymiseen. Toinen havahduttava asia oli, että vaikka Australian manner on valtavan kokoinen ja suurimmaksi osaksi asumaton, niin loppujenlopuksi sielläkin törmää toiseen ihmiseen. Ei taida olla tällä Telluksella paikka, missä näin ei kävisi.

Australia, 2013
Ohjaus: John Curran
Käsikirjoitus: Marion Nelson
Pääosissa: Mia Wasikowska, Adam Driver


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti