Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

torstai 11. syyskuuta 2014

Perfect Sense



Mitä olisi elämä ilman hajuaistia? Ilman makuaistia? Miten elämä eroaisi tämän hetkisestä? Miten ihmiset käyttäytyisivät toisin kuin nyt?

Perfect Sense antaa tähän kiehtovan vastauksen. Maailmalla ilmaantuu outo tauti, joka tekee tartunnan saaneen ensin murheelliseksi ja vie sitten hajuaistin. Tauti etenee hätkähdyttävän nopeasti. Ihmiset eivät voi ennakoida mitään, valtava murhe puskee vain päälle ja aamulla You can’t smell the flowers.

Susan (Eva Green) on tutkija, joka saa ensimmäisenä tutkittavakseen hajuaistinsa menettäneen potilaan. Mies on tapahtuneesta lähinnä ärtynyt. Hajuaisti ei ole niin hallitseva kuin muut aistit, mutta sen kadotessa katoaa osa elämän nautinnoista. Mikään ei enää tuoksu miltään. Ei edes ruoka. Miksi peseytyä, jos et tunne hienhajua?

Naapurikorttelissa ravintolanpitäjä Michael (Ewan McGregor) on toisenlaisen ongelman edessä. Kun ruoka ei enää tuoksu, pitää mausteita käyttää lisää, että hajuaistin katoamisesta kärsivä makuaisti saisi tarpeeksi ärsykkeitä. Michael törmää Susaniin sattumalta ja pyytää tätä asiakaskadosta kärsivään ravintolaansa maistamaan uusia ruokia. Tietämättään Michael ja Susan ovat samanlaisia. Hajuaistin katoaminen ei ole pahinta, mitä heille on tapahtunut. He ovat kadottaneet uskon rakkauteen. Kun epidemia etenee ja seuraavaksi lähtee makuaisti, alkaa tapahtumien kulku häämöttää katsojalle. Mutta maailman tapahtumat ovat vain kehys, jota vasten Michaelin ja Susanin suhdetta peilataan. 

Mitä sitten jos ihminen menettää aistinsa? Ajatus on kammottava, mutta elokuvan antama vastaus on yllättävä. Ihmiset sopeutuvat ja jatkavat elämää mitä kammottavimmissa olosuhteissa. Niinhän tapahtuu tosielämässä Ebolan runtelemassa Liberiassa ja sodan runtelemassa Ukrainassa. Ihmiset vain jatkavat elämää. Ehkä kuurona ja sokeana me keskittyisimme olennaiseen emmekä enää tuhlaisi aikaa taistelemalla toisiamme vastaan. Koska ihmiskunnan ainoa mahdollisuus selviytyä olisi se toinen ihminen.

Ajatuksia herättävä ja hieno sci-fi fantasia ihmisyydestä. Toteutus on niin realistinen, että tähän on helppo uskoa.

Britannia/Tanska/Ruotsi/Irlanti, 2011
Ohjaus: David MacKenzie
Käsikirjoitus: Kim Fupz Aakeson
Pääosissa: Ewan McGregor, Eva Green, Ewen Bremner, Connie Nielsen, Stephen Dillane



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti