Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Menneisyys (Le passé)



Ahmad palaa Iranista Pariisiin neljän vuoden jälkeen saattaakseen loppuun avioeron Marien kanssa. Mariella on uusi mies ja uusioperheeseen kuuluu myös Marien tytöt ja miehen poika. Yllättäen Ahmad joutuu tilanteeseen, jossa hän selvittelee perheenjäsenten välejä. Poika vihaa uutta äitipuolta, vanhin tytär uutta isäpuolta, isäpuolen vaimo makaa sairaalassa koomassa ja vanhemmat ovat siinä välissä omine ongelmineen. Täysin ulkopuolisena Ahmadilla on mahdollisuus tehdä kipeitä kysymyksiä ja saada yllättäviä vastauksia.

Menneisyys kulkee rauhallisesti ja hidastempoisesti. Jopa niin hidastempoisesti, että toimintaelokuvien ystäville tätä ei voi suositella. Henkilöhahmot ovat elävän tuntuisia eikä kukaan ole mustavalkoinen. Jokaisella on oma menneisyytensä ja siitä kumpuavat kokemukset saavat heidät reagoimaan tilanteeseen omalla tavallaan. Ahmad on hyvä mies, josta ex-vaimon tyttäret yhä pitävät. Niinpä kun Marie pyytää häntä keskustelemaan vanhemman tyttären kanssa, Ahmad tekee työtä käskettyä. Taustalta paljastuu asioita, joista uusioperheen vanhemmat eivät tienneet mitään.

Rauhallisesta rytmistään huolimatta mielenkiintoinen tarina, joka vie mukanaan. Itsekin uusioperheessä elävänä voin huokaista, että omat ongelmat ovat varsin pieniä ja arkisia elokuvan henkilöihin verrattuna. Ei yhteiselo aina helppoa ole eikä tässä elokuvassa varsinaista opetusta ollut mutta ehkä kuitenkin kannattaisi toimia joskus kuin Ahmad. Olla valmis keskustelemaan, kysyä avoimia kysymyksiä ja sen jälkeen, ennen kaikkea, olla valmis kuuntelemaan mitä toisella on sanottavaa.

Italia, Ranska, 2013
Ohjaus: Asghar Farhadi
Käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim, Pauline Burlet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti