Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

tiistai 17. marraskuuta 2015

Vakoojien siltaTarina alkaa 1950-luvun Yhdysvalloista. Eletään kylmänsodan kuuminta aikaa. Amerikka ja Neuvostoliitto kyräilevät toisiaan, kommunisteja vainotaan ja kouluissa oppilaille opetetaan miten pitää toimia, kun Neuvostoliitto iskee ydinaseella. Paino sanalla kun.

FBI pidättää New Yorkissa Rudolf Abelin (Mark Rylance), jota syytetään vakoilusta. Abelin asianajajaksi palkataan lähinnä vakuutusasianajajana toiminut James Donovan (Tom Hanks). Näennäisen puolueeton oikeudenkäynti on käsikirjoitettu alusta loppuun, eikä Abelille anneta mitään mahdollisuuksia. Samaan aikaa CIA aloittaa U2-vakoilulennot, joilla on tarkoitus valokuvat syvällä Neuvostoliiton alueella sijaitsevia sotilaskohteita. Nämä kaksi tapahtumaa kietoutuvat toisiinsa ja Donovan joutuu yllättäen keskelle kahtiajakautunutta Eurooppaa, jossa muurit ja väkivalta nousevat vauhdilla.

Tämä on todellinen herkkupala historiallisen draaman ystäville. Tarina perustuu tositapahtumiin ja valottaa kylmänsodan aikaa, jolloin suurvallat eivät neuvotelleet vaan uskoivat raakaan voimaan. Koska diplomaattiset suhteet olivat jäissä, käytettiin keskusteluyhteyksissä kaikkia mahdollisia epävirallisia keinoja. Vakoilu kukoisti eikä alan ammattilaisen kohtalo kiinnijäännin jälkeen ollut ruusuinen. Pidätetty vakooja oli hyljeksitty niin vihollisen kuin omienkin joukossa.

Spielberg on tehnyt elokuvan Oscarin kiilto silmissä. Tapahtumat ovat niin intensiivisiä ja uskomattomia, ettei elokuvallisia erikoiskikkoja tarvita. Ja vaikka katsojaa ei pahemmin historia kiinnostaisikaan, tarina itsessään on niin mielenkiintoinen että se kantaa alusta loppuun. Jälleen kerran myös todistetaan, että jos rooliin tarvitaan suoraselkäistä miestä, kannattaa Tom Hanks kutsua paikalle.

USA 2015
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti