Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

perjantai 18. syyskuuta 2015

The Imitation Game

Tositarina matemaatikko Alan Turingista, joka toisen maailmansodan aikana onnistui työryhmineen purkamaan natsien Enigma-salakirjoituslaitteen ja paljastamaan Hitlerin aikeet. Kuivaa sotahistoriaa ja teknologista jargonia? Ei vaan aivan jotain muuta.

The Imitation Game on vuoden 2014 vaikuttavin tositapahtumiin perustuva elokuva. Alan Turing oli nero ja samalla surullinen hahmo, jonka nerous vei hänet törmäyskurssille muiden ihmisten kanssa koko elämän ajan. Asiaa ei helpottanut yhtään se, että hän oli homoseksuaali aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos.

Tarina vie mukanaan heti ensi metreiltä, kun Turing istuu kuulusteltavana brittiläisellä poliisiasemalla vuonna 1951. Hän kertoo kuulustelijalleen tarinan, joka on Britannian tarkimmin varjeltu toisen maailmansodan aikainen sotasalaisuus. Hän ja joukko matemaatikkoja saivat vuonna 1939 tehtäväksi purkaa natsien Enigma-salauskoodiston. Heti alussa Alan tajusi, ettei koneen salausta voisi purkaa ihminen, vaan toinen kone. Niinpä hän alkoi rakentamaan laitetta, joka kykenisi löytämään oikeat koodit satojen miljoonien vaihtoehtojen joukosta.

The Imitation Game on jännittävään sotadraamaelokuvaan kääritty tarina erilaisuudesta, ihmisyydestä ja vallasta. Mitä tehdä kun käsillä on viesti, joka pelastaisi viidensadan ihmisen hengen, mutta samalla paljastaisi projektin ja saattaisi miljoonat muut kuolemanvaaraan? Kehen luottaa, kun samalla puolella taistelevaa Neuvostoliittoa johtaa Hitlerin veroinen diktaattori Josef Stalin? Ja miten Alanin lapsuudenkokemukset sisäoppilaitoksessa loivat perustan hänen traagiselle yksinäisyydelle, johon mahtui vain yksi asia: Salauspurkulaite Christopher, nykyaikasen tietokoneen esi-isä.

Vaikuttava, kiehtova, ajoittain huvittava mutta lopulta hieno ja palan kurkkuun jättävä elokuva. Benedict Cumberbatch ja Keira Knightley tekevät loistavat roolit Turingina ja hänen epäsovinnaisena, matemaattisesti lahjakkaana vaimona. The Imitation Game sai ainoan Oscarinsa käsikirjoituksesta. Uskon historian vielä osoittavan, että tämä tarina olisi ansainnut paljon enemmän.

Iso-Britannia, 2014
Ohjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Graham Moore ja Andrew Hodges
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear, Allen Leech, Charles Dance, Matthew Bread, Alex Lawther



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti