Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

perjantai 26. joulukuuta 2014

The LunchboxSaajan on leskeksi jäänyt, eläkeikää kolkutteleva mies, jonka yksinäiseen elämään kuuluu vain työ ja koti. Elämä on harmaata vaimon kuoleman jälkeen, eikä eläkkeelle jääminenkään herätä enää intohimoja. Kun hän kaiken lisäksi saa vastuulleen kouluttaa uuden, innokkaan Shaikhin työnsä jatkajaksi, ylittyy Saajanin ärsytyskynnys ja hän ryhtyy hiljaiseen kapinaan.

Kuriiriliike tuo työpaikalle päivittäin eväsrasian. Järjestelmä on käsittämättömän monimutkainen mutta toimiva. Eräänä päivänä Saajan saa kuitenkin toiselle henkilölle tarkoitetun eväsboksin, joka sisältää huikean hyvää ruokaa. Ruuan laittaja on kotirouva Ila jolle selviää pian, ettei hänen tekemänsä ruoka menekään aviopuolisolle. Hän laittaa eväsrasian mukaan kirjeen, joka yllättää Saajanin täysin. Alkaa kiehtova paperilapputsätti, jossa molemmat purkavat tuntojaan täysin vieraalle ihmiselle. Viestittelystä muodostuu molempien arkeen henkireikä ja mielenkiinto toista kohtaan kasvaa päivä päivältä.

Intialainen arki oli kaikessa yksinkertaisuudessaan kiehtovaa katseltavaa enkä ymmärrä vieläkään, miten eväskuriirijärjestelmä voi käytännössä toimia. Saajan ja Ila ovat molemmat omaan elämäänsä turtuneita ja osittain myös pettyneitä. Mutta tämä ei ole mikään Uneton Seattlessa, eikä Hollywood pystyisi tekemään mitään tämän kaltaista. Tarina on rauhallisen kiehtova ja koukuttava. Intialainen, tupakan ja curryn tuoksuinen maailma tulee niin iholle, että tuoksut voi melkein tuntea elokuvakatsomossa. Tämä leffa kannattaa katsoa keskittyneesti ja ajan kanssa. Tarina palkitsee aikuisen katsojan.

Intia, 2013
Ohjaus: Ritesh Batra
Käsikirjoitus: Ritesh Batra
Pääosissa: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti