Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Big Game

13-vuotias Oskari joutuu perinteiseen suomalaiseen miehuuskokeeseen. Hänen pitää samoilla mönkkärillä jylhissä Lapin maisemissa ja metsästää itselleen saalis tullakseen mieheksi. Samaan aikaa Air Force One lähestyy Helsinkiä, kun terroristit kaappaavat koneen hallinnan ja sysäävät Yhdysvaltojen presidentin pelastuskapselissa Lapin erämaahan. Oskarin kontolle tulee isompi saalis, kuin hän olisi koskaan osannut kuvitella.

Heti leffan alussa ajattelin, että Lappi näytti jylhemmälle ja komeammalle kuin muistinkaan. Tämä johtuu tietenkin siitä, että elokuva on kuvattu Saksassa. Eipä tuo ollut ainoa fiktiivinen seikka tässä tarinassa. Elokuvassa on räiskettä, äksöniä, ammuskelua, helikopterissa riippumista ja kaikkea muuta, mikä on tullut nähtyä jo aikaisemmin.

Jalmari Helander osaa asiansa ja tällä leffalla tie Hollywoodiin saattaa olla entistä sileämpi. Samuel L. Jacksonin saaminen presidentin rooliin on melkoinen saavutus. Onni Tommila tekee hauskan roolisuorituksen Oskarina, jolla tuntuu olevan supersankarin kykyjä. Koska Oskari esitetään kuitenkin tavallisena 13-vuotiaana poikana, ovat monet kohtaukset epäuskottavuudessaan hieman huvittavia. Tunnustan, en kuulu elokuvan kohdeyleisöön. Olen siihen kolmekymmentä vuotta liian vanha.

Pidin Helanderin Rare Exportista enemmän, koska siinä mentiin reippaasti fiktion puolelle ja tarina kantoi alusta loppuun. Big Gamen ongelma on ehkä siinä, että se ei nouse actiongenren keskitason yläpuolelle ja jää näin muiden vastaavien rainojen varjoon. Suomalaisia kiinnostaa tietenkin suomalainen tarina ja Samuel L. Jackson mutta epäilen, riittääkö Saksassa kuvattu Lapin eksotiikka herättämään huomiota ulkomailla. Joka tapauksessa annan Helanderille pisteet hyvästä yrityksestä. On täällä tehty huonompiakin pätkiä.

Suomi, Iso-Britannia, Saksa 2014
Ohjaaja: Jalmari Helander
Käsikirjoitus: Jalmari Helander, Petri Jokiranta
Näyttelijät: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Felicity Huffman, Victor Garber, Ted Levine


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti