Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

'71



Eletään vuotta 1971. Pohjois-Irlanti on kaaoksen ja terrorin vallassa. Vastakkain ovat katoliset ja protestantit, irlantilaiset ja englantilaiset. Belfast on kahtia jaettu kaupunki, jossa rintamalinjojen raja on näkymätön. Nuori englantilainen sotilas Gary (Jack O’Connell) saa uuden asemapaikan tapahtumien keskipisteestä.

Katolisten ja protestanttien vihanpito on jotain, mitä ei voi järjellä käsittää. Syyt ovat vuosisataisia. Ulkopuoliselle Belfast on pohjois-irlantilainen kaupunki jonka asukkaista et voi päälle päin nähdä, kuka on ystävä ja kuka vihollinen. Kun Gary jää mellakan jälkeen yksin vihamieliselle alueelle, alkaa yöllinen eloonjäämistaistelu, jossa armoa ei tunneta. Tilanteen kaoottisuus iskee kasvoille.

Kontrasti Garyn kotiolojen ja Belfastin välillä on kuvattu hyvin. Takaa-ajokohtaus on hengästyttävän hyvä ja intensiivinen. Kuolemanpelon tuntee katsomoon asti. Garyn viattomuus revitään riekaleiksi sitä mukaa, kun yö ja eloonjäämistaistelu etenee. Hänestä tulee näkymättömien voimien välinen pelinappula.

Kasvoton brittisotilas on helppo kohde kaikelle sille kaunalle, mitä paikalliset tuntevat miehittäjiä kohtaan. Elokuvassa tulee myös hyvin esiin se, että konfliktit ovat harvoin mustavalkoisia. Vihollinen saattaa pelastaa henkesi ja ystävä voi pettää sinut heti tilaisuuden tullen. Olivatpa ihmiset kummalla puolella tahansa, pohjimmiltaan he toimivat oman moraalinsa mukaisesti.

Iso-Britannia, 2014
Ohjaus: Yann Demange
Käsikirjoitus: Gregory Burke
Pääosissa: Jack O’Connell, Sam Reid, Sean Harris



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti