Kuopion torimonttu 2012

Kuopion torimonttu 2012
Kasipallo -elokuvan kuvauksia Kuopion torimontussa 2012

tiistai 6. toukokuuta 2014

Syvyys

Eletään vuotta 1984. Islantilainen kalastaja-alus lähtee avomerelle troolaamaan kalaa. Yöllä sattuu onnettomuus, josta hengissä selviää ainoastaan yksi merimies. Gulli on uinut jääkylmässä meressä kuusi tuntia ja kävellyt paljain jaloin kaksi tuntia lumessa, kunnes pelastautuu lähimpään kylään. Tämä kaikki perustuu tositapahtumiin. Tämä kaikki on totta.

Syvyys on hieno leffa, joka kertoo tarinan sanan mukaisesti ”kylmän viileästi”. Tapahtumalla ei mässäillä mutta uintimatka näytetään niin intensiivisesti, että teatterissa tuli kylmä. Paljain jaloin taivallus tuliperäisessä kivierämaassa tuntui omissakin jalkapohjissa. Ei voi kuin hämmästellä, miten kukaan pystyy selviytymään moisesta hengissä.

Ainoan eloonjääneen kohtalo ei ole helppo. Ennennäkemätön tapahtuma tekee hänestä kerralla kuuluisan. Jokainen haluaa nähdä hyljemiehen. Syvällä mielen sopukoissa syyllisyys painaa ja painajaiset hallitsevat unia. Kysymys, johon ei saada kunnon vastausta, vainoaa Gullia: Miksi juuri minä jäin henkiin?

Ahdistavan tunnelman lisäksi leffasta jäi mieleen zippo-sytkärin kilahdukset. Kasarilla poltettiin todella paljon tupakkaa ja joka paikassa. Jopa sairaalassa. Tuo yksityiskohta oli mukavan epäsovinnainen näin sovinnaiseen maailman aikaan, eli ei haitannut yhtään.

Islanti, 2012

Ohjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti